domingo, 12 de febrero de 2017

Alimentació en llarga distància

Quan un entra en el món de l'esport i vol obtenir un rendiment, independentment de la distància que faci, alimentar-se bé serà la clau per sentir-se motivat i amb força per fer front al dia a dia del que es proposa.

Menjar ≠ Alimentar-se

Menjar és ingerir aliments.
Alimentar-se és proporcionar al cos el que necessita pel seu correcte funcionament, creixement i conservació.  

Alimentar-se bé abans, després i durant la pràctica esportiva i durant la vida és una de les claus per estar saludable i poder afrontar la vida diària.

Com veieu l'alimentació no només depèn del menjar, calen altres tipus d'elements que el cos necessita per estar bé, cal escoltar el cos i saber quines atencions requereix en cada moment. Estimar-nos, mimar-nos, descansar i fer altres activitats que ens ajudin a portar una vida ordenada, que també seran claus per la nostra alimentació, la que ens durà a sentir-nos en equilibri a la vida.

Des de la meva experiència i aprenentatge en la vida, vull compartir un seguit d'aliments, per mi de gran importància que m'aporten grans beneficis i poden ajudar recuperar-nos i a fer-nos sentir bé. 

Primer de tot he de dir que no utilitzo suplements, perquè considero que a la natura ja existeixen alguns aliments que poden reforçar-nos o suplir mancances. Tot i així, no els excloc, són importants, en certes etapes de l'any i en certs moments per equilibrar la nostra dieta, tot i així només en certs moments. Prendre semple suplements, per mi no és adequat, doncs el cos s'acostuma a ells i després no fan l'efecte que volem o desestructuren el nostre cos.

Aliments secrets: Kinoa, Chia, Cúrcuma, Clau, Canyella, aigua de mar, Gengibre, tes i infusions, estevia.

La Kinoa és un cereal semi integral amb grans propietats recuperadores i contingut proteic alt.

El clau, la canyella, el pebre i el gengibre són elements bàsics de la cultura tradicional xinesa. Escalfen el cos, són vigoritzadors, dónen energía i fan sentir-se bé, en el te Chai ja hi venen inclosos i si a sobre hi posem aigua de mar ja ho tenim tot. 

Nota: els taraumaras hi afegeixen chia al te, jo també.

Té chai + aigua de mar = hidratació + sals, magnesi i minerals varis + antioxidants 

cereals + llegums = aminoàcids ramificats 

Aliments per un equilibri Hormonal: Kinoa, tomàquet cru, remolatxa, brócoli cru i al vapor (però ja perd propietats, millor saltejat), bledes, espinacs (aquests dos es poden prendre crus o saltejats), cols de bruseles, entre d'altres...


Aliments amb greixos saludables: Fruits sec o oleaginosos, peix blau, oli d'oliva, oli de sèsam, oli de girasol, oli de lli, oli de nous, canam, sèsam. Els olis sempre de primera prensada i en fred. Són omegas 3 de molt bona qualitat pel cos.

Els oleaginossos són molt bons pel cos són tots els fruits secs (nous, avellanes, ametlles, anacards, coquitos, cacahuets, castanyes, pinyons, coco i també les panses, prunes, nabius, orellanes... i sobretot les pipes (girasol, carbassa, lli) s'han de prendre en cru.

El peix blau, és el peix gras, són (el verat, la sardina, el salmó, la tonyina, peix espassa...)

Per altra banda per la cocció es recomana usar d'oliva. En cru, tots.

Els fruits secs van molt bé per fer barretes energètiques pels entrenaments llargs, fàcils de prendre i d'assimilació ràpida. Sí que és veritat que és convenient anar variant els aliments, dolços i salats perquè siguin millor acollits pel cos. Per exemple, prendre un batut, després un puré o caldo i entre mig barretes, en la varietat està l'éxit. 

Article interesant d'un triatleta d'irons que segueix la elimination diet: http://dietasaludablefitnessintegral.com/554/es-pot-augmentar-el-rendiment-esportiu-seguint-la-elimination-diet/
(En l'article s'explica què és la elimination diet, personalment ho trobo molt interesant, perquè trenca estereotips). 

Aliments nutritius i reconstituents: Sopa de miso, Sopa de pollastre amb verdures, purés amb puré d'oleaginosos (taronges: pastanaga i/o carbassa, vermells: remolatxa, verds: carbassó), amb un raig d'oli per sobre.

"Truquet particular": Quan tinc fet el puré li afegeixo, gengibre i pebre i també fruits secs variats, finalment li passo la batedora i el presento amb un raig d'oli per sobre.

La fruita es recomana prendre-la crua en dejú, és quan es poden aprofitar les seves vitamines. Recordeu, les vitamines no s'absorveixen, el cos no les sintetitza, serveixen perquè el cos assimili millor els nutrents dels aliments i per reforçar així el sistema inmunològic i metabòlic.

Salses: No totes les salses són dolentes, no ens enganyem. Salsa romesco, salsa pesto i les elavorades amb ingredients naturals, frescos, olis crus i fruits secs. Són molt recomanades per donar color, sabor i acompanyar els plats. Sempre acompanyant-los, no com a plat principal, per si un cas!!

Postres: La fruita cuita, com les pomes, peres, platans i tot tipus de compota són molt recomanables després dels àpets, són digestius (pel meu gust i per no tenir pujades i baixades glucèmiques, sempre sense sucres afegits).

El postre clàssic és el iogurt (poden ser de llet de vaca o cabra "més digestiva" o de llet vegetal "soja")

El pa sempre integral, d'espelta, kamut, alemany, cereals...
 
Primer esmorzar: M'agrada molt com a primer esmorzar prendre'm un batut, en el que li poso hidrats, proteines i greixos. Per exemple una fruita fresca (platan, alvocat, préssec...) cibada integral, blat integral sense gluten, formatge fresc, fruits secs, canyella i una llet vegetal a escollir al gust. Tot batut o simplement a cullerades, depén del temps que tinguem. 

Per mi és molt més fàcil batut i si està més líquid millor, perquè és més fàcil de prendre. És la dosi d'energia per 1h o 2 d'energia, després ve l'esmorzar fort.

Aquests són alguns truquets meus, no vol dir que li funcioni a tothom, tingeu-ho clar. Cadascú ha de trobar els seus truquets i la forma que li funcioni. Espero que pogueu treure coses divertides i interesants per la vostra vida. 

Per mi és divertit jugar amb els colors i amb les textures segons què et vingui de gust en cada moment. Els aliments crus són molt importants i l'alimentació natural també. 

Eviteu prendre pastes amb grasses trans, plats precuinats i industrials. El temps és valuós sí, però també ens dóna vida i la pot allargar. Bon profit, experimenteu i gaudiu de la cuina i la bona taula, això també us alimentarà!!