martes, 30 de noviembre de 2021

Participar en igualtat de condicions

Després de força temps sense publicar em decideixo a continuar fent-ho aportant el que avui em mou. Estem vivint un moment de canvis, no sé vosaltres, però almenys jo em trobo amb una norma que escanya les possibilitats en comptes d'oferir un marc que les faciliti.

No creieu que la norma hauria de fomentar la participació? D'això és del que us vull parlar.


Fixeu-vos bé a la foto, què hi veieu de diferent en un dels participants en relació a la "majoria"? Sí, mireu els peus, els que em coneixeu ja us heu adonat, oi? 

Sí, el de darrere del grup del davant a l'esquerra amb samarreta blanca i logo vermell de la marató del Montseny, pantalons Land negres amb ratlla vermella lateral i huaraches, sóc jo!

Va ser a la cursa de la pujada al Montsià, el passat setembre, a Alcanar. Aquest municipi pertany a Catalunya i aquí les curses de muntanya estan reglades per la FEEC la qual té una normativa que obliga a participar amb calçat cobert. Aquest és el motiu d'aquesta entrada del blog. I què hi faig jo allà doncs si no està permès?

La norma exclou la diferencia. Quan vaig arribar a la cursa un jutge em va fotre una rajada de crits, parlant-me com si fos mon pare: - No t'has llegit la normativa, no saps que no pots participar així?

La meva resposta va ser que no, no me l'havia llegit. Li vaig explicar que jo entrenava així i d'aquesta manera ho havia fet per aquelles muntanyes. A més el meu repte era aquell, no portava altre calçat i no em venia de gust fer-ho d'altra manera! 

La única solució va ser sortir des d'afora la linia de sortida, per lliure, al costat estava l'organitzador de la cursa i em va "perdonar la vida" ja que amb l'excusa que ja havia pagat la cursa "em deixava" participar dels avituallaments. 

Sí, això només és el principi de la cursa, vaig sortir fora i així vaig convertir-me en un fantasma, ni tan sols els organitzadors van saber que vaig arribar 4rt i 3r senior, ni fer menció és clar, però jo content del resultat a més la cursa era molt bonica i s'ho havien currat molt després dels aiguats que havien patit recentment.

La questió és, per una banda i tal com recull el reglament: 

Així és com la FEEC fa incís en "respondre a les noves tendències"?

“El present Reglament pretén l’adaptació́ a la normativa emanada de la International Skyrunning Federation (ISF) tot recollint i responent a les noves tendències. 

Es pot considerar promoure l'esport de córrer per la muntanya i fomentar la seva pràctica competitiva si no ens deixa participar d'altres formes existents i com estem demostrant totalment competitives?

“Promoure l’esport entre els esportistes i els organitzadors de proves i fomentar-ne la seva pràctica de forma competitiva”

El motiu d'aquest escrit és donar visibilitat a aquesta realitat, perquè no sóc l'únic, existeixen molts més com jo. 

Volem que la FEEC ens deixi participar així i que ens inclogui en la seva reglamentació, perquè som igual de competitius i no només això, nosaltres afegim espectacle a la prova fent-ho a la nostra manera.

Som molts que correm curses amb aquest calçat i descalços, entre altres en Karim el Hayani n’és un exemple, fa poc ha fet un guiness corrent la mitja més ràpida sobre gel a Canadà; l’Edwin Ibarra o Fla Riccardi van córrer la ultra del desert de Sables i moltes altres llargues proves per muntanya i asfalt. 

Aquí a Espanya existeixen grups (al facebook) com amigos del descalcismo amb molts membres que ens enfrontem junts descalços a tot tipus de proves així com grans personalitats com Emilio Sánchez Soro qui va organitzar la prova del Campeonato del mundo descalcista i ha fet el camí de Santiago des de València descalç o Teodoro Vázquez que és conegut pel seu activisme descalcista. Així com també s'organitzen curses amb categoria descalcista com la marató del campionat de Catalunya a Empúries on Jordi Vizcaino feetness.es ja és el 3r any que la promou. 

Malauradament el meu no és un cas aïllat, Karim ja m'ho comentava abans de l'estiu, ell va ser exclòs quan va guanyar el campionat d'Espanya descalç i sense anar més lluny a la mateixa cursa de la pujada al Montsià hi havia hagut participació en huaraches ja en altres ocasions. I ni així es van esforçar per incloure-la continuant deixant-nos al marge.

Nosaltres no volem ser una categoria, només volem que ens deixin participar en igualtat de condicions.